Bu Blogda Ara

Sayfalar

26 Mart 2017 Pazar

EGE BÖLGESİ’NDE ÜRETİLEN ZEYTİNYAĞI İSTANBUL’A

“Osmanlı İmparatorluğu, zeytinyağı üretim ve tüketiminde tarihin derinliklerine giden bir mirası devralmış
ve sürdürmüştür. Öyle ki Osmanlı egemenliğinde bulunan Kuzey Afrika, Doğu Akdeniz ve adalarda zengin bir zeytincilik kültürü varlığını sürdürmüştür. Zeytin ve zeytinyağının üretimi, vergilendirilmesi ve pazarlanması belirli kurallara bağlanmış ve bu kurallar kanunnamelerde açıklanmıştır. Adalarda ve Ege Bölgesi’nde üretilen zeytinyağının büyük ölçüde İstanbul'a tahsis edilmesi, başkentin gereksiniminin karşılanmasına yönelik önlem olarak görülmektedir. Adalar içinde Midilli, bu bağlamda önemli bir merkezdi. Midilli-İstanbul arasında kurulan ticari ilişkiler büyük ölçüde zeytinyağı alımına bağlı bulunuyordu.” (ZEKİ SARIHAN, Midilli-İstanbul Arasında Zeytinyağı Ticareti)
Midilli-İstanbul Arasında Zeytinyağı Ticareti Profesör, Ege Üniversitesi,Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi.Zeki Arıkan
- See more at: http://www.ayvalikhasatgunleri.com/page.aspx?page=zeytinvezeytinyagi#sthash.q3Ohrbve.dpuf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi