etmektedir. Yapılan bir çok araştırma arteosklerozisin (damar tıkanıklığının) yemek alışkanlığı, yaşam stili ve gelir düzeyiyle yakından ilişkisi olduğu gözlenmiştir. Damar tıkanıklığının oluşumu bir çok etkene bağlıdır: bunlardan en önemlileri yüksek kolestrol, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve sigara tüketimidir.
“... Koroner kalp rahatsızlıklarına en az rastlanan ülkeler, zeytinyağının hemen hemen tek yağ kaynağı olarak tüketen ülkelerdir.”
>Professor Francisco Grande Covián
Arteosklerozis (Damar Tıkanıklığı) Nedir? Arteosklerozis (damar tıkanıklığı), yüksek kolestrol içeren ve atheroma olarak da bilinen parçacıkların atardamar duvarları üzerine yerleşmesidir. Bu, kanın dokulara gitmesini engelleyerek beyin ve kalp gibi, yaşamamız için vazgeçilmez olan organlarımızın işleyişini aksatır.
Damar tıkanıklığı kalpte anjine ve kalp krizine sebep olur. Bu ise ani kalp ölümü riskini çoğaltır. Beyinin etkilenmesi durumunda ise beyin kanaması ve buna müteakip felç, idrak kaybı ve akıl hastalığı riski ortaya çıkar. Damar tıkanıklığı sonucunda aort damarı ve bacaklara giden anadamarlar da hasar görebilir. Bu durumda yürümekte güçlük çekilebilir, nekroz (doku ölümleri) ve kangren gözlenebilir.
Tansiyon yükselmesi sonucunda büyük parçalar patlaması, küçük atardamarlarında çatlamasına sebep olabilir. Bu, kanda bulunan trombosit hücrelerinin trombus (kan pıhtısı) oluşturmak için birleşmelerini tetikler.
Bu kan pıhtısı atardamarları dolaşır ama geçebileceğinden küçük bir damara rastlaması durumunda tıkanmaya sebep olur. Neticesinde, kan gidemediği için doku veya organ ölür.
Zeytinyağı ve Arteosklerozis (Damar Tıkanıklığı):
Zeytinyağının kan pıhtısı oluşumunun engellenmesine etkisi olduğu deneylerle kanıtlanmıştır. Aşırı kan koagulasyonundan kaçınılması durumunda, zeytinyağı bakımından zengin olan diyetlerin kan pıhtısı oluşumuna yol açabilecek yağlı yiyeceklerin etkisini azalttığı gözlenmiştir. Bunun sonucunda, zeytinyağının temel yağ olarak tüketildiği ülkelerde kalp yetmezliğine bağlı ölümlerin daha az olduğu saptanmıştır.
Kolestrol Nedir?
Kolestrol, hayvansal yağlarda bulunan bir çeşit maddedir. Yüksek oranda hayvansal yağ içeren diyetler, kalp ve damar hastalıklarının temel sebeplerinden bir olan kolestrol seviyesini yükseltir.
Yağlar (trigliseritler) ve kolestrol, lipoproteinler aracılığıyla taşınır kanda taşınır. Düşük yoğunluktaki lipoproteinlere [çok düşük yoğunluktaki lipoproteinler (VLDL), düşük yoğunluktaki lipoproteinler (LDL)] bağlanan kolestrol atorejeniktir, damar çeperine zarar verir. İlerleyen durumlarda bu kalp krizine yol açabilir. Bu kolestrol “kötü kolestrol” olarak da bilinir. Buna zıt olarak, yüksek yoğunluktaki lipoproteinlere (HDL) bağlanan kolestrol “iyi kolestrol” olarak adlandırılır ve kalp damar hastalıklarına karşı koruma oluşturur. Yüksek yoğunluklu lipoproteinler hücre içindeki serbest kolestrolleri safra kesesi tarafından sindirilmek üzere karaciğere taşır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder