Bu Blogda Ara

Sayfalar

25 Mart 2017 Cumartesi

OSMANLI ZEYTİNYAĞINI SEVDİ

Türklerin zeytin ve zeytinyağıyla “yakından”
ilgilenmeleri 11. yüzyılda Anadolu'ya gelmeleriyle başladı.
Hayvancılık yapan, hayvansal ürün ve yağlar, tahıllar tüketen Türkler batıya doğru yöneldikçe Akdeniz ürünleri, sebzeler, balıklar ve özellikle zeytin-zeytinyağıyla tanıştı. Kendi kültürleri olan tereyağı ile zeytinyağının ortak kullanımı sonucu özgün "Türk mutfağı" ortaya çıkmaya başladı.
Osmanlılar zeytinyağını değirmen de denilen mengenelerde üretti. Bunlar “Bab”, Hacer” ve “Taş” olmak üzere üç bölümdü. 19. yüzyıldan kalma bir belgede yağhanenin çalışma şekli şöyle anlatılır:
“Bir beygirin çevirdiği taşlarla zeytin ezilir, ezilen zeytinler torbalara konur. Üzerine kaynar su dökülür ve iki işçinin çevirdiği mengenelerde sıkılarak yağlı sular havuzlarda toplanır. Üste çıkan yağ alınır.”
Mengeneler genellikle birbirinden uzak noktalarda kurulurdu. Hemen hepsi görevli memurların zor ulaşacağı yerlerdeydi. Nedeni, devletin denetiminden kaçmaktı. Memurlar bir mengeneden diğerine gidinceye kadar yağlar mahzenlere saklanırdı.
- See more at: http://www.ayvalikhasatgunleri.com/page.aspx?page=zeytinvezeytinyagi#sthash.q3Ohrbve.dpuf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi