Zeytinyağının binlerce yıldır hem bir ‘ilaç’ hem de ‘güzellik ürünü’ olarak kullanıldığını hatırlatmaya gerek yok. Artun Ünsal, ‘Ölmez Ağacın Peşinde’ adını verdiği kitabında, zeytinyağında gastronomi ve sağlığın el el olduğunu anlatıyor: “Zeytinde de böyledir. En başta acımsı tadı iştahınızı kamçılar. Vitamin, karoten, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller, ayrıca bol miktarda glutaminik ve aspartik asit ve metabolizma için gerekli proteinleri üreten amino asit (lösin) de içerdiği için temel bir gıdadır. Zeytinyağı, salt besin olarak değil, tıbbi özelliklerinin yanı sıra, kozmetik yararları yönüyle de binlerce yıldır el üstünde tutulmuştur.”
Kitapta, M.Ö. 460-370 yılları arasında yaşayan ve Sokrates’in çağdaşı ünlü Yunan filozofu Abderalı Demokritos’un “İçimizi balla, dışımızı zeytinyağıyla yuğalım” şeklindeki reçetesi de hatırlatılıyor. : “M.Ö. 1’inci yüzyılın sonunda Roma İmparatoru olan Augustus’un yüz yaşına ulaşan Pollio Romilius’a nasıl bu denli dinç kalabildiğini sorduğunda aldığı yanıtsa şöyledir: “İçsel olarak ballı şarap, dışşal olarak da zeytinyağı.
ADEM’İN MİRASI
Efsaneye göre, Havva ile birlikte cennetten yeryüzüne kovulan Adem, 930 yaşındayken öleceğini hisseder ve Tanrı’dan kendisini ve dolayısıyla tüm insanlığı bağışlamasını ister. Bu amaçla oğlu Şit’i Cennet Bahçesi’ne gönderir. Bahçenin bekçiliğini yapan melek, Şit’in duası üzerine İyi-Kötü Ağacı’ndan aldığı üç tohumu ona verir ve öldükten sonra babasının ağzına koyup öyle gömmesini söyler. Adem ölür ve Tabor Dağı yakınında Hebron Vadisii’ne gömülür. Adem’in ağzında yeşeren ve kök salan üç tohumdan Akdeniz ikliminin simgesi üç ağaç filiz verir: Zeytin, sedir ve selvi...
BİR KAŞIK ZEYTİNYAĞI YETER!
HAZIMSIZLIK: Her davetten önce bir kaşık zeytinyağı için. Mide zarını örtüp alkolün işlemesini önler, karışık içkilerin yol açtığı sarhoşluğu da azaltır. Safra salgısını artırarak hazmı kolaylaştırır. Davetlerin ertesi sabahında içilecek bir kaşık zeytinyağı da midenizin temizlenmesine yardımcı olur.
Yüksek tansiyon: 15-20 tane taze veya kuru zeytin yaprağını 300 gram suda 15 dakika kaynatın. Süzgeçten geçirip suyunu alın. Üzerine biraz şeker ilave edin. 15 gün boyunca sabah akşam sıcak için.
Kabızlık: Sabah aç karnına 1-2 kaşık zeytinyağı içmek sorununuzu çözebilir.
Oruç tutanlar: Sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı içmek, safra kesesi ve bağırsaklarınızı rahatlatır.
Ağrı, romatizma: 200 gram doğranmış taze çiçek ve yaprak, 100 gram sarı papatya ile 1 kilo zeytinyağını ara sıra karıştırarak iki saat ‘benmari’ usulü kaynatıp, süzün. Acı veren yerin üzerine sürüp, iyice ovuşturun.
ZEYTİNYAĞI GÜZELLİKTİR
Güzel ve bakımlı olmayı, genç kalmayı kim istemez ki! Eskilerden ve günümüze kadar gelen derleme güzellik reçetelerine bir göz atalım:
Beyaz dişler: Dişetlerinizi zeytinyağıyla çalkalayın ve uzunca bir süre ağzınızda tutun.
Parlak ve yumuşak saçlar: Bir yumurta sarısı, bir kaşık zeytinyağı, 1 limonun suyu ve yarım bardak birayı karıştırın ve saçlarınıza uygulayın. Bir süre bekleyin, sonra da başınızı sabunla ya da şampuanla yıkayınız. 2 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 kaşık risin (keneotu) ve 10 damla kekiközünden hazırlanan bir karışımla da saçlarınıza friksiyon yapabilir, parlak saçlara kavuşabilirsiniz.
KEPEKLİ SAÇLAR: 20 gram risin, 20 gram kolonya ve 150 gram zeytinyağını karıştırıp saçınıza masaj yapın.
Kuru ciltler Sızma zeytinyağında iyice ezilmiş avokado hamurunu yüzünüze sürün. Yaklaşık 10-15 dakika bırakın, sonra ılık suyla yıkayın.
kırışıklarA karşı: Haftada iki kez, yatmadan önce zeytinyağı ve limon karışımıyla yüze masaj yapın.
CİLDİ NEMLENDİRMEK?İÇİN:
Kalın tuzla karıştırılmış zeytinyağı ile masaj yapın, sıcak suyla yıkayın.
Doğal bronzluk: Saf zeytinyağını vücudunuza ve yüzünüze sürün.
KIRILAN TIRNAKLAR: Parmaklarınızı akşamları 5-10 dakika zeytinyağında tuttuktan sonra, iyotlu alkolle ovuşturun.
NASIR: Zeytinyağı ve sarmısakla (ya da kuru soğan) hazırlaya-cağınız merhe-mi nasırların üzerine sürün.
Damla damla MUCİZE
Artun Ünsal
Milliyet/Cadde
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder