Mekanizasyona geçilmesi ile aylarca süren hasat dönemi birkaç güne ineceğinden maliyetler düşecek, zor doğa koşulları ortadan kalkacak, hasat esnasında zeytin yıpranmayacağından ve bekletilmeden fabrikalara ulaştırılacağından hem zamandan tasarruf sağlanacak hem de üretimin kalitesi doğrudan doğruya artacaktır.
Yağlık zeytin üretiminde masrafların %64.5 ini, sofralık zeytinde ise masrafların %35.4 ünü hasad masrafları oluşturmaktadır. Uludağ üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda zeytinin el ile hasadında ortalama 21,91 kg/adam.h’lik kapasite değeri, makine ile hasadında ise ortalama 147,91 kg/h’ lik kapasite değeri bulunmuştur.
|
Ayrıca, Makine ile hasatta birim ürün başına maliyet 0,023 $/kg olarak belirlenirken, bunun el ile hasadında 0,15 $/kg gibi yüksek bir değere çıktığı belirlenmiştir.
|
Verilerde de görüldüğü gibi makine ile hasat maliyet ve kapasite açısından, elle hasat yöntemine göre yaklaşık 6,5 kat daha üstün değerler ortaya koymaktadır. Bu nedenle son yıllarda önemle üzerinde durulan ağaç başına verimin arttırılarak maliyetlerin düşürülmesi, ancak makineli hasat uygulamalarıyla mümkün olacaktır. Ülkemizde ağaç başına verim rakip ülkelere göre oldukça düşüktür.
Ülkemizde ağaç başına verimimiz 9-10 kilo iken, İspanya’da 25 kilo, İtalya’da 30 kilo civarındadır. Arada oluşan bu 1/3 farkı kapatmak ancak bilinçli bakım, budama ve hasat ile kapatılabilecektir. (–ki ağaca en fazla zararı sırıkla çırparak vermekteyiz)
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder